ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ HERCA

 

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ 

Ελληνική Ένωση Εταιριών Ενοικίασης Εξοπλισμού Εκδηλώσεων (Hellenic Event Rental Companies Association – HERCA )

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ́- Επωνυμία, Έδρα, Σκοπός, Μέσα 

Άρθρο 1 – Επωνυμία, Έδρα 

Ιδρύεται Ένωση με την επωνυμία «Ελληνική Ένωση Εταιριών Ενοικίασης Εξοπλισμού Εκδηλώσεων» και στα αγγλικά «Hellenic Event Rental Companies Association», με διακριτικό τίτλο «HERCA» (εφεξής η «Ένωση»). 

Η Ένωση μπορεί κατά τη διεξαγωγή των εργασιών της να χρησιμοποιεί μόνο το διακριτικό τίτλο «HERCA». 

Έδρα της ορίζεται ο Δήμος Αμαρουσίου. 

Άρθρο 2 – Σκοπός 

Σκοπός της Ένωσης είναι η προαγωγή με κάθε πρόσφορο και νόμιμο μέσο των επαγγελματικών συμφερόντων των μελών της και ειδικότερα: 

  • Η προαγωγή του κλάδου και η ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των μελών. 
  • H προώθηση – υποστήριξη αιτημάτων φορολογικού και ασφαλιστικού χαρακτήρα στη δημόσια διοίκηση. 
  • H προώθηση κανονισμών ασφάλειας, πιστοποίησης και προδιαγραφών κατά την ανάληψη έργων. 
  • Η θέσπιση κανονισμών για τον αθέμιτο ανταγωνισμό και η στήριξη του υγιούς ανταγωνισμού. 
  • Η προαγωγή και διατήρηση του κύρους και της φήμης της Ένωσης. 
  • Η εκπόνηση μελετών και ο σχεδιασμός προτάσεων με τη συνεργασία των μελών της Ένωσης, με σκοπό τη διαφύλαξη και την προαγωγή των κοινών οικονομικών και επαγγελματικών συμφερόντων τους. 

 

Για την επίτευξη του σκοπού της, η Ένωση μπορεί, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, να συμμετέχει σε άλλα νομικά πρόσωπα οποιασδήποτε μορφής και να συστήνει νομικά πρόσωπα, είτε αυτοτελώς, είτε από κοινού με άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα. 

Άρθρο 3 – Μέσα προς την επίτευξη του σκοπού 

Οι σκοποί της Ένωσης προωθούνται κυρίως με τις πιο κάτω αναφερόμενες δραστηριότητες, καθώς και με κάθε άλλη νομικά επιτρεπτή δραστηριότητα που αποφασίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο και τη Γενική Συνέλευση. 

Για την εκπλήρωση του σκοπού της, η Ένωση επιδιώκει ιδιαίτερα: 

α. την ενημέρωση των μελών της σε θέματα που τα αφορούν, 

β. την παρακολούθηση ζητημάτων συλλογικού ενδιαφέροντος και τη διαμόρφωση κοινών θέσεων των μελών της επ’ αυτών, 

γ. την εκπροσώπηση και προώθηση των θέσεων των μελών της, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην αλλοδαπή, είτε αυτοτελώς, είτε σε συνεργασία με φορείς και ενώσεις των συναφών με τους σκοπούς της Ένωσης άλλων χωρών, στο πλαίσιο διμερούς ή πολυμερούς συνεργασίας, 

δ. την παρακολούθηση των συναφών με τους σκοπούς της Ένωσης ρυθμιστικών διατάξεων που αφορούν στη λειτουργία της, τη συνεργασία με την Πολιτεία και τις αρμόδιες αρχές για τη διαμόρφωση του σχετικού κανονιστικού πλαισίου, καθώς και για την ορθή προσαρμογή του προς τις ρυθμιστικές διατάξεις που απορρέουν κατ’ εφαρμογή του ευρωπαϊκού ή/και του διεθνούς δικαίου, 

ε. την προβολή στην κοινή γνώμη των σκοπών της Ένωσης. 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β ́ – Μέλη, Κατηγορίες Μελών, Εγγραφή, Διαγραφή, Δικαιώματα και Υποχρεώσεις Μελών 

Άρθρο 4 – Προϋποθέσεις για την ιδιότητα του μέλους 

Μέλη της Ένωσης μπορούν να γίνουν Φυσικά ή Νομικά Πρόσωπα που πληρούν τις κάτωθι προϋποθέσεις: 

α. Έχουν ως κύρια ή δευτερεύουσα δραστηριότητα την ενοικίαση 

  • πάσης φύσης εξοπλισμού (ενδεικτικά και μη περιοριστικά όπως περιγράφονται 

ακολούθως) για την πραγματοποίηση κάθε είδους εκδηλώσεων (όπως κοινωνικές εκδηλώσεις, συναυλίες, εταιρικές εκδηλώσεις, συνέδρια, εκθέσεις, προωθητικές ενέργειες, φεστιβάλ, εγκαίνια, παρουσιάσεις, κρατικές και κυβερνητικές εκδηλώσεις, πολιτικές συγκεντρώσεις, πολιτιστικές και θεατρικές παραγωγές, τηλεοπτικές παραγωγές, κινηματογραφικές παραγωγές, αθλητικά δρώμενα), καθώς και μακροχρόνιες ενοικιάσεις εξοπλισμού σε χώρους ψυχαγωγίας και θέατρα. 

  • μουσικών οργάνων, ηχητικού, φωτιστικού, προβολικού εξοπλισμού, συστημάτων στήριξης και ανάρτησης (μεταλλικά χωροδικτυώματα – μοτέρ ανύψωσης), εξεδρών, μεταλλικών ικριωμάτων, κερκίδων, κιγκλιδωμάτων, γεννητριών σταθερών και αυτοκινούμενων, μηχανημάτων εφέ (καπνού, ξηρού πάγου, εκτοξευτές CO2, κομφετί, φλόγας), τεντών, στεγάστρων, επίπλων, τραπεζοκαθισμάτων, εξοπλισμού catering (πιάτα, ποτήρια, σκεύη μαγειρικής, τραπεζομάντηλα, πετσέτες, φούρνοι, εστίες, είδη σερβιρίσματος), φορητών μηχανημάτων θέρμανσης-ψύξης, μοκετών, χαλιών, προστατευτικών χλοοταπήτων, ηλεκτρολογικών πινάκων, καλωδίων, φωτιστικών για εκθέσεις, συστημάτων σήμανσης και προβολής, αλουμινένιων και ξύλινων πάνελ-διαχωριστικών, καμερών και βαν καταγραφής και μετάδοσης τηλεοπτικού και ηχητικού σήματος, φορητών wc, διαφημιστικών περιπτέρων και δομών, Laser, τηλεοπτικών συστημάτων. 

β. Έχουν έδρα στην Ελλάδα και λειτουργούν νόμιμα, έχοντας προβεί σε όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες. Δεν μπορούν να είναι μέλη της Ένωσης αλλοδαπές και offshore εταιρείες. 

Άρθρο 5 – Γεγονότα που αποκλείουν την απόκτηση της ιδιότητας του μέλους 

Δεν μπορεί να αποκτήσει την ιδιότητα του μέλους νομικό πρόσωπο που έχει λυθεί ή έχει τεθεί σε εκκαθάριση ή έχει πτωχεύσει ή έχει τεθεί σε αναγκαστική διαχείριση. 

Δεν μπορεί να αποκτήσει την ιδιότητα μέλους φυσικό πρόσωπο που έχει καταδικαστεί για κακούργημα ή για πλημμέλημα που έχει τελέσει με δόλο. Η καταδίκη για πλημμέλημα που έχει τελεστεί από αμέλεια δεν αποτελεί κώλυμα για την απόκτηση της ιδιότητας μέλους. 

Σε περίπτωση που φυσικό πρόσωπο παραπεμφθεί στο ακροατήριο για να δικαστεί ως ύποπτο τέλεσης κακουργήματος ή πλημμελήματος που τελέστηκε με πρόθεση, η εξέταση της αίτησής του για να γίνει μέλος αναστέλλεται μέχρι να κριθεί η υπόθεσή του αμετάκλητα. Σε περίπτωση που το πρόσωπο είναι ήδη μέλος της Ένωσης, η ιδιότητά του ως μέλους αναστέλλεται μέχρι να κριθεί η υπόθεσή του αμετάκλητα. Σε περίπτωση αθώωσης, εξετάζεται η αίτηση του υποψήφιου μέλους ή αν αυτό είναι ήταν ήδη μέλος αποκτά και πάλι όλα τα δικαιώματα που είχαν ανασταλεί. 

 

Άρθρο 6 – Κατηγορίες Μελών 

Τα μέλη της Ένωσης διακρίνονται σε τακτικά μέλη και απλά μέλη. 

Προκειμένου ένα μέλος να είναι τακτικό πρέπει εκτός των προαναφερόμενων προϋποθέσεων να προταθεί από 3 ήδη τακτικά μέλη και να αποδείξει και τα εξής: 

α. Ότι έχει κλείσει 3 έτη λειτουργίας με κύρια ή δευτερεύουσα δραστηριότητα, όπως αυτή αναφέρεται στο άρθρο 4. 

β. Ότι κατά το τελευταίο έτος απασχολεί εργαζόμενους που σωρευτικά συμπληρώνουν τουλάχιστον 3 ετήσιες μονάδες εργασίας. 

γ. Ότι κατά το τελευταίο έτος ο τζίρος της επιχείρησης από τις εν λόγω δραστηριότητες του άρθρου 4 ανήλθε σε 200.000 ευρώ ή εναλλακτικά ότι ο τζίρος των τελευταίων τριών ετών της επιχείρησης από τις δραστηριότητες αυτές ανήλθε στο ποσό των 600.000 ευρώ. Στον τζίρο δεν περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ. 

δ. Να είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερο. 

Όποιο μέλος δεν είναι τακτικό είναι απλό. 

Άρθρο 7– Εγγραφή Μελών 

Οποιοδήποτε πρόσωπο, φυσικό η νομικό, το οποίο επιθυμεί να γίνει μέλος της Ένωσης, οφείλει να καταθέσει σχετική αίτηση στην Ένωση, στην οποία πρέπει να αναφέρονται και τα ονόματα των τριών τακτικών μελών τα οποία και τον προτείνουν (κατά την πρώτη παράγραφο του άρθρου 6). Με την αίτησή του αυτή οφείλει να καταθέσει και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, από τα οποία να αποδεικνύεται η συνδρομή των προϋποθέσεων που απαιτούνται για την απόκτηση της ιδιότητας του μέλους. Κατάσταση των απαιτούμενων δικαιολογητικών θα είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Ένωσης και θα χορηγείται σε όποιον τη ζητήσει. 

Οι αιτήσεις εξετάζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο στην πρώτη συνεδρίασή του. Σε περίπτωση έγκρισης της αίτησης ο αιτών αποκτά την ιδιότητα του μέλους. Αν μάλιστα το Διοικητικό Συμβούλιο διαπιστώσει τη συνδρομή των προϋποθέσεων για να γίνει ο υποψήφιος τακτικό και όχι απλό μέλος, του αποδίδει την ιδιότητα του τακτικού μέλους

Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης το Διοικητικό Συμβούλιο οφείλει να συντάξει απόφαση, με την οποία να αιτιολογεί την άρνησή του να απονείμει την ιδιότητα του μέλους στον αιτούντα, μνημονεύοντας τους λόγους που το οδήγησαν στην απόφαση αυτή. Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης, ο αιτών μπορεί να επανέλθει οποτεδήποτε με νέα αίτησή του.  

Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και στην περίπτωση που κάποιο απλό μέλος της Ένωσης αιτηθεί να αποκτήσει την ιδιότητα του τακτικού μέλους. Στην περίπτωση αυτή το απλό μέλος πρέπει να καταθέσει σχετική αίτηση επισυνάπτοντας τα έγγραφα από τα οποία αποδεικνύεται η τριετής λειτουργία της επιχείρησης, ο τζίρος και οι εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν. Κατά τα άλλα ακολουθείται η ίδια ακριβώς διαδικασία. 

Η ιδιότητα του μέλους αποκτάται από την έγκριση της αίτησης. 

Άρθρο 8 – Υποχρεώσεις των Μελών 

Όλα τα μέλη, απλά ή τακτικά υποχρεούνται: 

  • Να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την υποστήριξη της Ένωσης και να βοηθούν τους σκοπούς της. 
  • Να μην στρέφονται ενάντια στην Ένωση και να μην εμποδίζουν την εκτέλεση των αποφάσεων του ΔΣ. 
  • Να συμμορφώνονται με το καταστατικό και να ακολουθούν την κοινή πολιτική όπως κάθε φορά διαμορφώνεται και αποφασίζεται από τα θεσμικά όργανα και τη Γενική Συνέλευση. 
  • Να τηρούν τις αρχές της εμπιστευτικότητας για τις προτάσεις, συζητήσεις και αποφάσεις της Ένωσης. 
  • Ειδικά για τα νομικά πρόσωπα, να γνωστοποιούν το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που τα εκπροσωπούν και να ενημερώνουν για κάθε μεταβολή της εταιρείας ή των εκπροσώπων της. 
  • Άπαντα τα μέλη, τακτικά και απλά, υποχρεούνται στην καταβολή ετήσιας συνδρομής προς την Ένωση. 
  • Τα νεοεισερχόμενα μέλη δεσμεύονται από τις αποφάσεις των καταστατικών οργάνων της Ένωσης που έχουν ληφθεί πριν από την απόκτηση της ιδιότητας του μέλους. 

Ειδικά για τα τακτικά μέλη, αυτά οφείλουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου κάθε έτους να προσκομίζουν στο διοικητικό Συμβούλιο το σύνολο των απαιτούμενων εγγράφων, από τα οποία θα προκύπτει ότι εξακολουθούν να πληρούνται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για τη διατήρηση της ιδιότητας του τακτικού μέλους και συγκεκριμένα ο προβλεπόμενος ανωτέρω τζίρος και η απασχόληση των εργαζομένων. Σε περίπτωση που πλέον δεν συντρέχουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίζει τη μεταβολή της ιδιότητας του μέλους από τακτικό σε απλό. 

 

Περαιτέρω, όλα τα μέλη πρέπει να ακολουθούν κάποιες βασικές αρχές που έχουν να κάνουν με ζητήματα νομιμότητας, υγιούς ανταγωνισμού και σεβασμού. Σύμφωνα με αυτές, κάθε μέλος πρέπει: 

  • να ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα σύμφωνα με το νόμο και να συμμορφώνεται με όλους τους σχετικούς κανονισμούς που διασφαλίζουν το δίκαιο και υπεύθυνο επιχειρείν, με σεβασμό του κοινωνικού πλαισίου των εργαζομένων και των υπεργολάβων, που εμπλέκονται άμεσα και έμμεσα στην εκτέλεση έργων. 
  • να μεριμνά για τη διατήρηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας όσον αφορά στη χρήση υλικών και τη διαχείριση αποβλήτων και να χρησιμοποιεί ενέργεια και νερό χωρίς σπατάλη πόρων. 
  • να μην συμμετέχει σε καθορισμό τιμών ή να ακολουθεί εναρμονισμένη πρακτική ή να προβαίνει σε συμφωνίες με άλλα μέλη, οι οποίες είναι δυσμενείς για τον πελάτη ή άλλα μέλη. 
  • να μην παραπλανά εσκεμμένα σχετικά με τα αγαθά και τις υπηρεσίες που προσφέρει. 
  • να εκπαιδεύει επαρκώς τους υπαλλήλους και τους απασχολούμενους και εγγυάται ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον ανά πάσα στιγμή. Να ακολουθεί τις οδηγίες ή συμβουλές που εκδίδονται από την Ένωση και να υποστηρίζει την ανάπτυξη κανόνων και προτύπων ασφαλείας. 
  • να ενημερώνει την Ένωση για θέματα που ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τη φήμη ή να ζημιώσουν τα μέλη της Ένωσης και να συνεργαστεί πλήρως και έγκαιρα για τη διερεύνηση των θεμάτων αυτών. 
  • να διατηρήσει τη φήμη της ένωσης του κλάδου και των μελών της. 
  • να σέβεται όλα τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. 

Η αποδοχή των ως άνω αρχών αποτελούν προϋπόθεση για την ένταξη στην Ένωση και η τήρησή τους είναι υποχρεωτική. Με την υποβολή της αίτησης, κάθε μέλος τεκμαίρεται ότι αποδέχεται τις ως άνω αρχές και δεσμεύεται ότι, σε περίπτωση έγκρισης της αίτησής του, θα τις εφαρμόζει. Παραβίαση των αρχών μπορεί να οδηγήσει σε διαγραφή από την Ένωση. 

Άρθρο 9 – Δικαιώματα Μελών 

Κάθε μέλος έχει τα ακόλουθα δικαιώματα: 

  • Να συμμετέχει στις συγκεντρώσεις και λοιπές εκδηλώσεις της Ένωσης. 
  • Να απολαμβάνει τα οφέλη από τη δραστηριότητα της Ένωσης. 
  • Να εκφράζει τις απόψεις του, να ελέγχει και να διατυπώνει την κριτική του, να ενημερώνεται τακτικά για την πορεία των υποθέσεων της Ένωσης, αλλά και με έξοδά του να παίρνει αντίγραφα των βιβλίων της Ένωσης. 
  • Να υποβάλει γραπτές προτάσεις προς το ΔΣ. 
  • Να δηλώνει την παραίτησή του από την Ένωση, χωρίς να έχει το δικαίωμα επιστροφής εισφορών που έχουν ήδη καταβληθεί ή δικαίωμα σε οποιοδήποτε στοιχείο υλικό ή άυλο της Ένωσης. Οφείλει, δε, να καταβάλει τις συνδρομές του μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους. 
  • Να συμμετέχει στη Γενική Συνέλευση και να ζητά το λόγο κατά τη συνεδρίαση προκειμένου να εκθέσει την άποψή του επί των ζητημάτων. 
  • Να προτείνει στο Διοικητικό Συμβούλιο θέματα προς συζήτηση, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της Ημερησίας Διάταξης της Γενικής Συνέλευσης. 
  • Να ζητούν, εφόσον αποτελούν το 1/5 τουλάχιστον των μελών, με κοινή αίτησή τους τη σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης για συγκεκριμένα θέματα, τα οποία θα περιληφθούν και στην Ημερησία Διάταξη. 

Δικαίωμα ψήφου κατά τις Γενικές Συνελεύσεις έχουν μόνο τα Τακτικά Μέλη και όχι τα απλά. Δικαίωμα να θέτουν υποψηφιότητα κατά τις αρχαιρεσίες για την εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου και Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά και να ψηφίζουν για τις αρχαιρεσίες αυτές, έχουν μόνο τα Τακτικά Μέλη και όχι τα Απλά. 

Κατ’ εξαίρεση, τα Απλά μέλη έχουν δικαίωμα να θέτουν υποψηφιότητα για μία από τις επτά θέσεις του διοικητικού συμβουλίου και να ψηφίζουν για την ανάδειξη του μέλους αυτού, όπως ακολούθως περιγράφεται. 

Άρθρο 10 – Απώλεια Ιδιότητας Μέλους 

Κάθε μέλος μπορεί να απωλέσει την ιδιότητά του είτε με οικειοθελή διαγραφή είτε κατόπιν αποβολής του. 

Προκειμένου να διαγραφεί κάποιο μέλος οικειοθελώς πρέπει να δηλώσει τη βούλησή του για αποχώρηση από την Ένωση εγγράφως. 

Η αποβολή του μέλους γίνεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, η οποία λαμβάνεται με αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 των παρόντων μελών. Για την αποβολή μέλους ακολουθείται η ακόλουθη διαδικασία: 

Συντάσσεται γραπτή και αιτιολογημένη πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου προς τη Γενική Συνέλευση για αποβολή του μέλους από την Ένωση. Στην πρόταση αυτή πρέπει να αναφέρεται με σαφήνεια και λεπτομέρεια ο λόγος, για τον οποίο το Διοικητικό Συμβούλιο ζητά την αποβολή του μέλους. Ο λόγος της αποβολής πρέπει να είναι σπουδαίος. Ενδεικτικοί λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν σε αποβολή του μέλους από την Ένωση μπορεί να είναι: 

– Η απώλεια των απαιτούμενων προϋποθέσεων του Άρθρου 4 και κυρίως η μεταβολή 

της δραστηριότητας της επιχείρησης του μέλους. 

– Η συνδρομή κάποιου από τους λόγους αποκλεισμού του Άρθρου 5 και κυρίως η λύση, η θέση σε εκκαθάριση, η θέση σε πτώχευση ή σε αναγκαστική διαχείριση αναφορικά με μέλη – νομικά πρόσωπα και η καταδίκη σε κακούργημα ή πλημμέλημα που τελέστηκε με πρόθεση αναφορικά με μέλη – φυσικά πρόσωπα. 

– Η ανάπτυξη δράσης που είναι αντίθετη με τους σκοπούς της Ένωσης και το 

συμφέρον των μελών της. 

– Η παραβίαση των διατάξεων του καταστατικού και η μη συμμόρφωση με τις 

συλλογικές αποφάσεις της Ένωσης. 

– Η μη καταβολή της προβλεπόμενης συνδρομής για δύο συναπτά έτη. 

– Κάθε άλλη αιτία που καθιστά τη συμμετοχή του μέλους στην Ένωση μη συμφέρουσα 

και μη ανεκτή για την Ένωση και τα υπόλοιπα μέλη της. 

Πριν τη σύνταξη της πρότασης για τη διαγραφή του μέλους, το Διοικητικό Συμβούλιο υποχρεούται να καλέσει το μέλος και να το ακούσει. 

Η πρόταση εισάγεται προς έγκριση στην πρώτη Γενική Συνέλευση που θα συγκληθεί. Η Γενική Συνέλευση οφείλει να καλέσει το προς αποβολή μέλος προκειμένου αυτό να εκθέσει τις απόψεις του και στη συνέχεια αποφασίζει με την προαναφερόμενη αυξημένη πλειοψηφία είτε την αποβολή και διαγραφή του μέλους είτε την απόρριψη της πρότασης του Διοικητικού Συμβουλίου. 

Μέλος που διαγράφηκε μπορεί να υποβάλει αίτηση επανεγγραφής με τη διαδικασία του άρθρου 7 στην περίπτωση που εξέλιπαν οι λόγοι της διαγραφής του. Στην περίπτωση αυτή όμως, η απόφαση περί επανεγγραφής δεν λαμβάνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο αλλά από τη Γενική Συνέλευση μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου. 

 

Το πλήρες κείμενο του καταστατικού της Ένωσης μπορείτε να το δείτε εδώ.